Ads 468x60px

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ


Είναι σίγουρο ότι εάν κάποτε επανακυκλοφορήσει σε cd ο δίσκος του Τάσου Μαραγκού «Πατρινό Καρναβάλι», τότε θα δημιουργήσει μυθικό νούμερο πωλήσεων! Ο κόσμος συρρέει κάθε καρναβαλική περίοδο στα δισκοπωλεία αναζητώντας το πασίγνωστο αυτό τραγούδι αλλά φυσικά δεν το βρίσκει πουθενά. Τα αντίτυπα του βινυλίου εξαντλήθηκαν την χρονιά της κυκλοφορίας τους, ενώ από τότε δεν έχει γίνει ποτέ καμία επανέκδοσή του τραγουδιού, παρά μόνο είχαμε μια αδιάφορη επανεκτέλεση από άλλον τραγουδιστή για τις ανάγκες συλλογής της Minos.

Ποια ήταν όμως η αποκριάτικη μουσική συγκομιδή;

Η εξαετία 1990-96 θεωρείται η “χρυσή περίοδος” των καρναβαλικών παραγωγών, καθώς παρατηρείται πληθώρα κυκλοφοριών και έντονη κινητοποίηση, τραγουδοποιών και τραγουδιστών. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε και το ρόλο των αιθουσών ηχογραφήσεων, με κυρίαρχη αυτή του “Hit Factory”, που μέχρι σήμερα διευθύνουν με επιτυχία οι αδελφοί Γιώργος και Τάκης Σμυρίλιος. Όπως επίσης σημαντική ήταν η προσφορά των Αλέξανδρου Σκρεμύδα, Κώστα Αλμπάνη, Θεόδωρου Μπίρμπα, Φωτεινού Ανδρεόπουλου κ.α.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τις χαρακτηριστικότερες δισκογραφικές προσπάθειες που είχαν αμιγώς καρναβαλικό χρώμα, αλλά και εκείνες που εμπεριείχαν αποκριάτικα τραγούδια:

Πιονέροι της καρναβαλικής δημιουργίας θεωρούνται ο Τάσος Μαραγκός, ο Σταύρος Δημόπουλος και ο Αλέξανδρος Σκρεμύδας.

Οι δύο πρώτοι καρναβαλικοί δίσκοι φέρουν την υπογραφή τους, κυκλοφορούν το 1990 και έχουν τίτλο “Πατρινό Καρναβάλι” και “Jaba Saba”. Έχουν πλέον ιστορική αξία, αφού δεν υπάρχουν στην αγορά.

Από αυτούς τους δίσκους ξεπηδούν τραγούδια διαχρονικά: Ο Τάσος Μαραγκός μπορεί να υπερηφανεύεται ότι συνέθεσε τον αδιαφιλονίκητο ύμνο του Πατρινού Καρναβαλιού, ενώ η διασκευή του “Καρνάβαλε κι αποκριά” ξανάκανε το παραδοσιακό αυτό τραγούδι επίκαιρο.

Αξίζει να τονισθεί η καταλυτική συνεισφορά του ιδιοκτήτη του δισκοπωλείου «Musical» Φώτη Φωκά και του «Ράδιο Γάμμα», που είχαν στηρίξει αποφασιστικά την έκδοση της ιστορικής αυτής ηχογράφησης.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Δημόπουλος με τον Αλέξανδρο Σκρεμύδα, δημιούργησαν ένα από τα πιο ανατρεπτικά σε στίχο και μουσική τραγούδια, το “Jaba Saba”, το οποίο σήμερα θεωρείται κλασικό.

Τα επόμενα χρόνια ο Τάσος Μαραγκός επιχειρεί τρεις φορές να επαναλάβει την επιτυχία του “Πατρινού Καρναβαλιού”, αλλά ήταν φανερό ότι τα πολύ μεγάλα τραγούδια δεν μπορούν να ξεπεραστούν, ούτε ακόμα και από τον ίδιο τον δημιουργό τους. Καλύτερη επόμενη στιγμή του Τάσου το “Καρναβάλι η ζωή μας”, που έγραψε και κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά, το 1991.

Ο Σταύρος Δημόπουλος επανέλαβε την δισκογραφική του απόπειρα το 2002, αλλά χωρίς την αναμενόμενη επιτυχία. Το τραγούδι του χωρίς την απαιτούμενη προώθηση και διαφήμιση, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Ο Ανδρέας Διονυσόπουλος θεωρείται από τους αθόρυβους δημιουργούς, που φρόντισαν να διατηρήσουν άφθαρτο το μύθο τους. Κυκλοφόρησε μονάχα έναν ολοκληρωμένο καρναβαλικό δίσκο (1992), με τίτλο “Καρναβάλι Ολέ”, που κληροδότησε τις επιτυχίες “Ολέ” και “Τοp”.

Η Βίλη Σινούρη θεωρείται μία από τις καλύτερες γυναικείες φωνές που ανέδειξε η Πάτρα και που δυστυχώς περιορίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ερμηνεία τραγουδιών διαφημιστικών μηνυμάτων. Πάντως το πέρασμά της από την καρναβαλική δισκογραφία είναι αξιομνημόνευτο, αφού συνέδεσε το όνομά της κυρίως με την “Καρναβαλέρια”. Ένα ιδιότυπο στιχουργικά τραγούδι, που δεν λείπει από κανένα καρναβαλικό πρόγραμμα.

Από τους έντεχνους συνθέτες καρναβαλικών ασμάτων θεωρείται ο Περικλής Παπαδόπουλος. Ο δίσκος του “Ακούσατε-ακούσατε” κάλυπτε με τα τραγούδια του όλες τις φάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, (τον Κρυμμένο Θησαυρό, την τελετή λήξης, την Τσικνοπέμπτη κ.α),αλλά είχε την ατυχία να εκδοθεί την μεταβατική περίοδο που το βινύλιο αποσυρόταν και κυριαρχούσε ο συμπαγής δίσκος ακτίνας. Το γνωστό σε όλους μας cd.

Πολύ καλή στιγμή αποτέλεσε το “Καρναβάλι ονειρεμένο”, του Κωνσταντίνου Ανωγιαννάκη. Ένα υπέροχα δομημένο τραγούδι, που δύσκολα λείπει από αποκριάτικη γιορτή.

Αργότερα, κυκλοφόρησε διασκευασμένο στη συλλογή “Καρναβαλέρια Νο 2”, διαγράφοντας μια νέα πορεία ερμηνευμένο από την Βίλη Σινούρη.

Το Καρναβαλικό Κομιτάτο κατέθεσε και αυτό το δικό του στίγμα: Κυκλοφόρησε δύο τραγούδια, με πιο σημαντικό το “Τρελό το καρναβάλι”, που είχε τραγουδήσει ο Περικλής Ματσούκας.

Το cd που ...δεν εκδόθηκε!

Αξιοσημείωτη όμως είναι και μια σειρά από καρναβαλικά τραγούδια, που παρότι ποτέ δεν κυκλοφόρησαν σε cd ή βινύλιο, έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες και όλοι τα αναζητούν στα δισκοπωλεία. Ματαίως όμως, αφού ποτέ οι συντελεστές τους δεν κατάφεραν , ή δεν θέλησαν να τα κυκλοφορήσουν. Ωστόσο αυτά ηχογραφούνται από Πατρινό σε Πατρινό, ενώ μέσω του διαδικτύου κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για το περίφημο “Εργαλείο” και ακόμα τρία σατυρικά τραγούδια του πληρώματος 210. Πρόκειται για μια παρέα καρναβαλιστών που συμμετέχοντας κάθε χρόνο με ένα τραγούδι στο “διαγωνισμό ταλέντων” κατάφεραν με τον “πονηρό” και διάχυτο από ερωτικά υπονοούμενα στίχο τους να κινήσουν την περιέργεια όλων.

Έτσι εκτός από το “Εργαλείο”, ηχογραφούν ακόμα τρία κομμάτια: Τα “Μανιτάρι μαγικό”, “Από που” και “Μπαγκλαβάς”. Άπαντα βασίζονται στη μουσική γνωστών ξένων επιτυχιών, κάτι που τα έκανε ιδιαίτερα οικεία στα αυτιά των καρναβαλιστών.

Την επιτυχία του “Εργαλείου” ζήλεψε ακόμα και ο Τάσος Μπουγάς, ο οποίος το διασκεύασε σε λαϊκό άσμα και το κυκλοφόρησε παράνομα, σε συλλογή που συνόδευε το μουσικό περιοδικό “Πίστα”.

Και δεν ήταν ο μόνος: Μεγάλη διαφημιστική εταιρεία χρησιμοποίησε το “Εργαλείο” για τις ανάγκες τηλεοπτικής προώθησης κλιματιστικών μηχανημάτων! Οι πατρινοί καρναβαλιστές απάντησαν με μηνύσεις και πέτυχαν να διαφυλάξουν την πατρότητα των μουσικών δημιουργημάτων τους. Αν και στη συνέχεια τους προσέγγισαν δισκογραφικές εταιρείες, η πολυπόθητη έκδοση του cd δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ...

Οι κυριότερες  Καρναναλικές παραγωγές
----------------------------------------------------------------------------
«Jaba Saba-Carnival»
Κυκλοφορία: 1990
Ηχογράφηση “Hit Factory”
Περιλαμβάνει: 4 τραγούδια, ανάμεσά τους και το καρναβαλικό “Jaba Saba” (Σ.Δημόπουλου).
Ερμηνεία: Σταύρος Δημόπουλος
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: “Di Oggi Club”
-----------------------------------------------------------------------------------
«Πατρινό Καρναβάλι»
 Κυκλοφορία: 1990
Ηχογράφηση: “Hit Factory”
Περιλαμβάνει: 2 καρναβαλικά τραγούδια: “Πατρινό Καρναβάλι” (Τάσου Μαραγκού) και “Καρνάβαλε κι αποκριά” (Παραδοσιακό)
Ερμηνεία: Τάσος Μαραγκός
Εταιρεία: Minos
Παραγωγή: Ράδιο Γάμμα
-------------------------------------------------------------------------------
«Τίποτα δεν ξέχασα»
Κυκλοφορία: 1992
Ηχογράφηση: “Hit Factory”
Περιλαμβάνει: 2 καρναβαλικά τραγούδια του Τάσου Μαραγκού:
“Καρναβάλι η ζωή μας” και “Carnavalle di Patrasso”
Ερμηνεία: Τάσος Μαραγκός
Εταιρεία: Polygram
Παραγωγή: Ανεξάρτητη
-------------------------------------------------------------------------
«Καρναβαλέρια»
Κυκλοφορία: 1992
Ηχογράφηση: “Hit Factory”
Περιλαμβάνει δύο καρναβαλικά τραγούδια:
“Καρναβαλέρια” (Γ.Σμυρίλιου-Λάμπη Γεωργακόπουλου/Τάκη Σμυρίλιου/Στ. Αποστολόπουλου/Σπύρου Ματθαιόπουλου)
“Hit Mix” (ποτ-πουρί αποτελούμενο από ήδη γνωστές πατρινές καρναβαλικές συνθέσεις)
Ερμηνεία: Βίλη Σινούρη
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: Hit Factory Productions

«Καρναβάλι Ολέ»
Κυκλοφορία: 1992
Ηχογράφηση: Berlin Recording Studios
Περιλαμβάνει 6 καρναβαλικά τραγούδια:
“Ολέ”, “Top”, “Απόψε χορεύουν όλοι”, “Σταγόνα-σταγόνα”, “Θα σε πάρω να πάμε”, “Όσο ζεις θα το θυμάσαι”. (Ανδρέα Διονυσόπουλου)
Ερμηνεία: Ανδρέας Διονυσόπουλος-Γκέλυ Βλασοπούλου
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: Super B Tv

«Μόνο σε σένα»
Κυκλοφορία: 1993
Ηχογράφηση: Studio Sammi
Περιλαμβάνει: Προσωπικός δίσκος του Τάσου Μαραγκού με ένα καρναβαλικό ποτ-πουρί, με τα τραγούδια:
“Πατρινό καρναβάλι”, “Να το πάρεις το κορίτσι”, “Στο Ζάπειο μια μέρα”, “Μένω σε κάποια γειτονιά”, “Μια γριά μπαμπόγρια”, “Κάου-μπόυ”, “Μπάρμπα Γιάννη”.
Ερμηνεία: Τάσος Μαραγκός
Εταιρεία: Fm Records
Παραγωγή: Περιοδικό “Πατρινόραμα”

 «Το τρελό το καρναβάλι»
Κυκλοφορία: 1993
Ηχογράφηση: Studio Sammi
Περιλαμβάνει: Το “Τρελό το Καρναβάλι”, διασκευή ιταλικής μελωδίας, σε στίχους των μελών του Καρναβαλικού Κομιτάτου.
Ερμηνεία: Περικλής Ματσούκας
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: Καρναβαλικό Κομιτάτο

«Πάλι Καρναβάλι»
Κυκλοφορία: 1994
Ηχογράφηση: Berlin Recording Studios
Περιλαμβάνει: Maxi single με 3 καρναβαλικά τραγούδια: “Πάλι Καρναβάλι”, (Τάσου Μαραγκού), “Το “Π” σημαίνει Πάτρα” (Τάσου Μαραγκού) και “La Bostella” (Παραδοσιακό)
Ερμηνεία: Τάσος Μαραγκός
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: Ράδιο Γάμμα

«Ακούσατε-ακούσατε»
Κυκλοφορία: 1995
Ηχογράφηση: Berlin Recording Studios
Περιλαμβάνει: 12 τραγούδια-λαογραφικές στιγμές της Πατρινής αποκριάς: “Πάτρα ολέ”, “Ακούσατε-ακούσατε”, “Καρναβάλι στην Ελλάδα”, “Η Πάτρα γιορτάζει”, “Κρυμμένος Θησαυρός”, “Πάρτυ μασκέ”, “Τσικνοπέμπτη” κ.α. (Περικλή Παπαδόπουλου)
Ερμηνεία: Περικλής Παπαδόπουλος-Denis και 9μελής παιδική χορωδία.
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: Εκπαιδευτικός Οργανισμός “Δέσμες”.
----------------------------------------------------------------------------------------
«Καρναβάλι ονειρεμένο»
Κυκλοφορία: 1996
Ηχογράφηση: Studio Παλμός
Περιλαμβάνει: Το “Καρναβάλι ονειρεμένο” σε 3 διαφορετικές εκτελέσεις (Κωνσταντίνου Ανωγιαννάκη)
Ερμηνεία: Σταμάτης Λέκκας
Εταιρεία: Παλμός
Παραγωγή: Tele Time, «Mondo Club»
----------------------------------------------------------------------------------------
«1o Φεστιβάλ Παιδικού Τραγουδιού»
Κυκλοφορία: 1996
Ηχογράφηση: Studio Παλμός
Περιλαμβάνει: 11 παιδικά τραγούδια, που συνέθεσαν και ερμήνευσαν ομάδες παιδιών από δημοτικά σχολεία, Ιδρύματα, παιδικούς σταθμούς κ.α
Ερμηνεία: Παιδικές χορωδίες Πολυφωνικής, Φιλαρμονικής Εταιρείας, Ελληνικού Ωδείου, Πατραϊκής Μαντολινάτας.
Εταιρεία: Παλμός
Παραγωγή: Δήμος Πατρέων

«Καρναβαλέρια Νο 2»
Κυκλοφορία: 1998
Ηχογράφηση: Hit Factory
Περιλαμβάνει: 9 καρναβαλικά τραγούδια, από τα οποία τα 3 είναι καινούργια.
“Jaba Saba” και σε νέο ρεμίξ: “Καρναβαλέρια”, “Καρναβάλι ολέ”, “Καρναβάλι ονειρεμένο”, και “Hit mix”
Καινούργια: “Φεύγω-φεύγω”, “Viva Ρέθυμνο”, “Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι” και σε ρεμίξ “Φεύγω-Ρέθυμνο” (Γιώργου Σμυρίλιου-Αγγέλου Νικολόπουλου)
Ερμηνεία «Φεύγω»: Άγγελος Νικολόπουλος
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: Ηιτ Factory
----------------------------------------------------------------------------------------
«Μπαντίνα»
Κυκλοφορία: 1998
Ηχογράφηση: Studio Sammi
Ειδική έκδοση της Μπαντίνας Δήμου Πατρέων.
Περιλαμβάνει: Τις ορχηστικές εκτελέσεις των τραγουδιών “Ντόμινο”, “Ριρίκα”, “Στο Ζάπειο μια μέρα”, “Πατρινό Καρναβάλι”, “Μαργαρίτα”, “Μπουρμπούλι”
Διεύθυνση Μπαντίνας: Ανδρέας Γιαννόπουλος
Παραγωγή: Δήμος Πατρέων

«Αποκριά»
Κυκλοφορία: 1999
Ηχογράφηση: “Hit Factory”
Περιλαμβάνει: Συλλογή με τις επιτυχίες “Καρναβαλέρια”, “Ολέ”, “Καρναβάλι ονειρεμένο” σε ρεμίξ και “Το τρελό το καρναβάλι”, “Jaba Saba”, “Top” και “Hit mix” (ρεμίξ). Κυκλοφόρησε ένθετο στο περιοδικό “Αποκριά”
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: Hit Factory Productions

«Το φρουτάκι»
Κυκλοφορία: 2002
Ηχογράφηση: Αλέξανδρος Σκρεμύδας
Περιλαμβάνει: Το “Φρουτάκι” (Στ.Δημόπουλου)
Ερμηνεία: Σταύρος Δημόπουλος
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: City Cafe (Το cd διανέμετο δωρεάν και σε περιορισμένα αντίτυπα)

 «Μαϊμού Βραζιλιάνα»
Κυκλοφορία: 2002
Ηχογράφηση: Studio Sammi
Περιλαμβάνει: Το “Μαϊμού Βραζιλιάνα” (Τζόνυ Ανδριόπουλου-Κομιτάτο)
Ερμηνεία: Σπύρος Παπαδήμας
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: Καρναβαλικό Κομιτάτο

«Και καλή σας όρεξη»
Κυκλοφορία: 2003
Ηχογράφηση: Studio Sammi
Περιλαμβάνει: Το καρναβαλικό τραγούδι «Άρωμα Πατρινό» και το ίδιο τραγούδι σε ισπανόφωνο χορευτικό ρεμίξ Επίσης τα σατυρικά «Κουνέλι», «Μέλι και καρύδια». Στίχοι Θεόφιλου Χιώτη, Μουσική Κώστα Θεοδώρου- Θεόφιλου Χιώτη.
Ερμηνεία: Γιώτα Νικολάου-Θεόφιλος Χιώτης
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: Θεόφιλος Χιώτης-Κώστας Θεοδώρου

«Patras Carnival»
Κυκλοφορία: 2003
Ηχογράφηση: Studio Sammi
Περιλαμβάνει: Τα τραγούδια του δίσκου «Ακούσατε- Ακούσατε», σε χορευτική ποτ-πουρί εκδοχή (Περικλή Παπαδόπουλου)
Ερμηνεία: Περικλής Παπαδόπουλος
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: «Ραδιογράφημα»

«Στο Καρναβάλι πρώτοι»
Κυκλοφορία: 2004
Ηχογράφηση: Studio Sammi
Περιλαμβάνει: Το τραγούδι «Στο Καρναβάλι πρώτοι» (Έλενας Παλαιολόγου)
Ερμηνεία: Μιρέλλα Φραγκοπούλου
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: ΔΕΠΑΠ

«Satirize 0.0.0.0.»
Κυκλοφορία: 2005
Ηχογράφηση: Hit Factory
Περιλαμβάνει: Συλλογή τραγουδιών που προέκυψαν από το 1ο   «Φεστιβάλ Καρναβαλικού Τραγουδιού», το οποίο δημιούργησε το «Hit Factory Productions» : «Τούμπα-τούμπα», «Εμπρός βήμα παχύ», «Η κόρη του μανάβη», «Αλάλα», «Βαριέμε», «Κρυμμένος Θησαυρός», «Ο DNA λέει», «Bodies of lust», «El titere», «Carnival’s mess», «Come on dance»
Ερμηνεία- σύνθεση: Άγγελος Νικολόπουλος, Ιορδάνης Χριστόπουλος, Τάκης και Γιώργος Σμυρίλιος κ.ά  
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: Ηit Factory

"Τζουμ -τρια- λα -λο»
Κυκλοφορία: 2005
Περιλαμβάνει τα βραβευμένα τραγούδια του Φεστιβάλ Παιδικού Τραγουδιού 1996,1997,1998,1999,2004
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: ΔΕΠΑΠ

«Satirize 0.0.0.1.»
Κυκλοφορία: 2006
Ηχογράφηση: Hit Factory
Περιλαμβάνει: Συλλογή τραγουδιών που προέκυψαν από το 2ο «Φεστιβάλ Καρναβαλικού Τραγουδιού», το οποίο δημιούργησε το «Hit Factory Productions» : «Καρναβάλι», «Έχουμε πάρτυ εδώ», «Fun love», «Στα δεκατρία μου εγώ», «Σου βογκάω», «Είμαι μια χαρά», «Βαρβάρα σε χάνω» κ.ά.
Ερμηνεία- σύνθεση: Σταύρος Δημόπουλος, Γιάννης Σέιτος, Ιορδάνης Χριστόπουλος, Λάμπης- Λάμπης, Ηρακλής Πασχαλίδης, Τάκης και Γιώργος Σμυρίλιος,  κ.ά 
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: Ηit Factory

«Καρναβάλι ξανά»
Κυκλοφορία: 2006
Ηχογράφηση: Studio Sofita
Περιλαμβάνει: Το τραγούδι «Καρναβάλι ξανά» (Χριστόφορου- Γερμενή, Βασίλη Γιαννόπουλου)
Ερμηνεία: Μαρία Ιακώβου
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: «Χάραμα»

«Τζουμ Ταρατατζούμ»
Κυκλοφορία: 2007
Περιλαμβάνει τα τραγούδια του Φεστιβάλ Παιδικού Τραγουδιού 2005 και 2006
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: ΔΕΠΑΠ

«Που περνάτε καλά;»
Κυκλοφορία: 2008
Ηχογράφηση: studio SYNTHESIS
Περιλαμβάνει: Το τραγούδι «Που περνάτε καλά;» (Δημήτρη Ξυπολιά)
Ερμηνεία: Παντελής Καστανίδης
Εταιρεία: Ανεξάρτητη
Παραγωγή: Hit Factory Productions

Δείτε τα εξώφυλλα των δίσκων:


















Πηγή: panagiotisrigopoulos